Grace Murray Hopper 

(Estats Units, 1906)

Militar nord-americana amb grau d’almirall i una  autèntica pionera en el món de la informàtica. Va ser la primera programadora que va utilitzar  el Mark I i també la inventora del concepte de  compilador d’un llenguatge de programació. Ha passat a la història de la informàtica com la inventora del COBOL, un llenguatge de  programació d’alt nivell, especialment pensat  per facilitar el desenvolupament de programes  d’ordinador per a gent sense coneixements  específics d’informàtica.

Tot i que COBOL es un llenguatge que recentment ha complert 60 anys, avui en dia el 80% de les transaccions bancaries de tot el mon en algun moment fent servir aquest llenguatge. De fet com el seu nom indica, COmmon Business Oriented Language, es un llenguatges que des de l’inici estava pensat per a utilitzar-se en entorns de negocis.

Mentre treballava a Harvard amb el ordinador Mark II van trobar un error a un dels relés electromagnètic de l’ordinador. Quan va investigar quin era l’origen de l’error va troba un arna (bug) que va provocar un curt circuit. Hopper va enganxar l’insecte al manual del ordinador amb el comentari “First actual case of bug being found”. Aquesta anècdota és l’origen del terme bug dins de l’àmbit de la programació.

Podeu trobar més informació en aquest video sobre ella:

https://www.youtube.com/watch?v=S6sh8CxwWx8&list=PLyI1vKcHwmMAQOBOJ0EixJguju-SU5sgb&index=7